Облаци от проблемите надвиснаха над земята на играчките и то

...
 Облаци от проблемите надвиснаха над земята на играчките и то
Коментари Харесай

Дългата бавна смърт на Барби и Малкото пони

 Облаци от проблемите надвиснаха над земята на играчките и то много преди банкрута на Toys ‘R’ Us.
Продажбите на трите най-големи производители на играчки в света - Lego, Hasbro и Mattel –се сринаха през толкоз значимия коледен сезон на 2017 година, а вероятностите за 2018 година не наподобяват доста по-добри. Децата са изтощени от играчките, отдадени на филми, да вземем за пример Батман на Lego или пък сесията с „ Междузвездни войни “ на Hasbro, които преди носеха солидни облаги. Уязвимите марки като Barbie на Mattel показват, че са поостарели.

Много консуматори стопират да купуват колекционерски фигурки, които могат да се намерят и за под 10 $. А огромните производители към момента не са намерили и мястото си в бързо разрастващия се бранш на мобилни игри, който към този момент държи 20% от световния пазар на играчки и игри, възлизащ на 187 милиарда $, сочат данни на Euromonitor.

Какво се обърка и по какъв начин може Голямата тройка да се завърне? Компаниите са фокусирани главно върху северноамериканските и европейски пазари, а би трябвало да засилят напъните си в Азия, Латинска Америка и Близкия изток, където има повече благоприятни условия за напредък, считат наблюдаващи. Освен това колосите би трябвало да свършат по-добра работа в потреблението на YouTube, Instagram и други обществени медии, благодарение на които по-малките съперници печелят пазарен дял.

 

Тези проблеми „ са самонанесени “, разяснява Луц Мълър, президент на Klosters Trading, независима консултантска компания, основана във Вермонт. „ Децата са се впили в смарт телефоните си, в обществените медии и рационалните маркетолози употребяват това, с цел да популяризират продуктите си.

На 6 март Lego обяви първия си спад на приходите от 13 години, откакто редуцира 8% от чиновниците си през 2017 г. Hasbro, която е малко след Lego по световни продажби, претърпя 2-процентов спад на продажбите през четвъртото тримесечие макар растежа за годината от 3,8%. Mattel се срина от световния номер 1 до номер 3 след четири следващи години на спад на приходите, в това число от 12% през последното тримесечие на 2017 година

На фона на всичко това на 15 март Toys ‘R’ Us обяви, че затваря американските и английските си магазините. Това може да удари продажбите на Mattel за 2018 година с до 10%, а на Hasbro – с до 5%, сочат оценки на Bloomberg Intelligence.

Други огромни търговци на дребно може да запълнят вакуума – Walmart вече е най-големият търговец на дребно на играчки в Съединени американски щати. Но защото неспециализираните вериги отделят на играчките по-малко пространство, те „ поставят единствено това, което е по-малко рисково “, фокусирайки се върху най-добре продаваните артикули, разяснява анализаторът на Bloomberg Intelligence Мариам Шерзад.

Това може да заплаши вторични марки и нововъведенията при продуктите. Hasbro да вземем за пример има над 60 марката, а Mattel планираше да показа нови артикули като част от напъните си за преструктуриране – стъпки, които може да бъдат отсрочени. Макар че производителите на играчки построяват лични уеб сайтове за електронна търговия, онлайн продажбите образуват под 16% от световния пазар на играчки и детски игри, посочва Euromonitor.

Пренасочването към по-евтини играчки съставлява друга паника. Ръстът на продажбите в категорията от до 10 $ задминава пазара като цяло. Манията, създавана в обществените медии, способства за растежа на компании като канадската Spin Master – производител на Hatchimals, малки плюшени играчки, които се „ излюпват “ от пластмасови яйца.

Социалните медии играят централна роля в маркетинг тактиката на Spin Master. Компанията провокира интерес към Hatchimals още преди стартирането им в края на 2016 година с видеа в YouTube и изявления в други мрежи.

Големите производители би трябвало по-умело да наблюдават трендовете и да се възползват от обществените медии, разяснява Фредерик Тут, анализатор за бранша към NPD Group. “Те би трябвало да помислят за нови мотори на напредък “.

Мобилните игри постоянно биват упреквани за проблемите на производителите, само че доказателствата за това са бегли. Децата до 8 години в този момент прекарват съвсем по 49 минути дневно със смарт телефон или таблет в ръка по отношение на 5 минути през 2011 година, сочи изследване от 2017 година на Common Sense Media. Според проучването обаче увеличеното време с мобилни устройства е обезщетено от също толкоз огромен спад в гледането на телевизия, а времето за игра с обичайни играчки остава същото.

Някои производители на играчки към момента има за какво да честват. Макар че Mattel и Lego губят пазарен дял в Съединени американски щати, делът на Hasbro е повишен до съвсем 16% от 13% през последните четири години, сочат данни на Kolsters. Макар че продажбите на играчките от „ Междузвездни войни “ да са скромни, Hasbro откри златната жила с хитовия филм „ Черната пантера “, отбелязвайки постоянни продажби от свързани с него артикули.

Главният изпълнителен шеф на Hasbro Браян Голднър чака свързани с филми играчки да продължат да генерират растеж на продажбите. Компанията има дълга история с артикули, свързани с новите ленти „ Междузвездни войни “ и „ Отмъстителите “.

Освен това компанията трансформа емблематични марки като Monopoly и My Little Pony в мобилни игри. Тя закупи и надзорен дял в производителя на мобилни игри Backflip Studios през 2013 година и усили собствеността си в него до 100% предходната година. Електронните игри в този момент образуват 16% от приходите на Hasbro.

Lego пък ускорява вложенията си да комбинира обичайните си пластмасови блокчета с дигиталните технологии. Пример за това е Lego Boose, мобилно приложение, стартирано предходната година за деца над 7 години, което им разрешава да програмират, с цел да основават лични роботи.

Mattel се сплоти с NetEase – втория по величина китайски издател на видео игри, с цел да разработят мобилни игри и да основат цифрово наличие, обвързвано с Barbie, Fisher-Price и други марки.

Инвеститорите обаче не са напълно уверени, че промишлеността е подготвена да се завърне към напредък. Акциите на Mattel поевтиняха с близо 50% през последната година, а на Hasbro – с към 15%. Сигнал за скептицизма на пазара към вероятностите пред Mattel е и фактът, че вложителите правят оценка компанията единствено на 4,5 милиарда $ – съвсем същата сума като Spin Master, макар че продажбите на американската компания са три пъти по-големи.

Един от методите, с които фирмите могат да се опитат свият разноските и да усилят продажбите, е офертата на Hasbro за придобиването на Mattel. Според информация на Wall Street Journal компаниите са разискали стъпката през ноември, само че Ройтерс заяви, че Mattel е отхвърлил офертата.
По публикацията работи: Виктория Тошкова
 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР